Z kuchni tradycyjnej: kapusta czerwona duszona z boczkiem

Kapusta czerwona jest warzywem według mnie niedocenianym, a dobrze znana jest przecież w całej Polsce. Ślężanie i poznaniacy na przykład, używają na nią określenia „modra kapusta”. Jest pyszna i zdrowa, łatwo ją przygotować i ma nietuzinkowy smak. Świetnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. A wy? Kiedy ostatnio jedliście czerwoną kapustę zasmażaną? Dawno? Cóż, czas to zmienić. Jeśli gotujecie na obiad roladę, pieczeń, mięso z sosem duszona czerwona kapusta musi tam być!

Spróbujcie ją podać jako towarzystwo do pieczeni na dziko i klusek śląskich – wszystko razem tworzy pyszny tradycyjny, staropolski obiad.

blog_kapusta_czerwona (6 of 8)

[quote align=”center” width=”100%”]Podczas duszenia do kapusty nie dolewajmy wody – puści soki.[/quote]

Kapusta czerwona – przepis:

Składniki:blog_kapusta_czerwona (1 of 8)

– pół główki dużej czerwonej kapusty lub jedna mała (ok. 1 kg)
– boczek – ok. 15 dkg
– cebula
– cukier – ok 1 łyżeczka
– ocet (najlepiej jabłkowy lub spirytusowy) – 1 kielszek
– sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek kroimy i podsmażamy bez tłuszczu w garnku. Dobrze, jeśli boczek jest tłusty. Następnie boczek odstawiamy na bok.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieprzem w tym samym garnku.blog_kapusta_czerwona (2 of 8)

3. Kapustę czerwoną szatkujemy i dodajemy do cebuli, solimy i smażymy przez chwilę.

4. Kapustę przykrywamy i dusimy do miękkości na małym ogniu. Dolewamy wody tylko jeśli soków jest za mało.

5. Dodajemy ocet, cukier, boczek. Zostawiamy chwilę, aby kapusta przeszła i próbujemy – dodajemy jeszcze octu, cukru soli lub pieprzu do smaku.

Kapusta modra zasmażana w ten sposób jest idealna, aby podawać ją z mięsem. Po prostu – pycha!

Jeżeli zasmakował wam powyższy przepis na kapustę zasmażaną czerwoną, koniecznie do nas napiszcie. Być może w przyszłości umieścimy na stronie kolejne przepisy z wykorzystaniem tego naprawdę smacznego warzywa!

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x