SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Psychologia
  • Podróże
  • Wnętrza
  • Styl życia
  • O nas
  • Kontakt
SuperStyler
SuperStyler SuperStyler
  • Strona główna
  • Moda
  • Uroda
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Sport i zdrowie
  • Psychologia
  • Podróże
  • Wnętrza
  • Styl życia
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
  • Kuchnia

Z kuchni tradycyjnej: kapusta czerwona duszona z boczkiem

  • 18 listopada 2013
  • Jeden komentarz
  • 14.2K views
  • 2 minut czytania
  • SuperStyler
2

Kapusta czerwona jest warzywem według mnie niedocenianym, a dobrze znana jest przecież w całej Polsce. Ślężanie i poznaniacy na przykład, używają na nią określenia “modra kapusta”. Jest pyszna i zdrowa, łatwo ją przygotować i ma nietuzinkowy smak. Świetnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. A wy? Kiedy ostatnio jedliście czerwoną kapustę zasmażaną? Dawno? Cóż, czas to zmienić. Jeśli gotujecie na obiad roladę, pieczeń, mięso z sosem duszona czerwona kapusta musi tam być!

Spróbujcie ją podać jako towarzystwo do pieczeni na dziko i klusek śląskich – wszystko razem tworzy pyszny tradycyjny, staropolski obiad.

blog_kapusta_czerwona (6 of 8)

[quote align=”center” width=”100%”]Podczas duszenia do kapusty nie dolewajmy wody – puści soki.[/quote]

Kapusta czerwona – przepis:

Składniki:blog_kapusta_czerwona (1 of 8)

– pół główki dużej czerwonej kapusty lub jedna mała (ok. 1 kg)
– boczek – ok. 15 dkg
– cebula
– cukier – ok 1 łyżeczka
– ocet (najlepiej jabłkowy lub spirytusowy) – 1 kielszek
– sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek kroimy i podsmażamy bez tłuszczu w garnku. Dobrze, jeśli boczek jest tłusty. Następnie boczek odstawiamy na bok.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieprzem w tym samym garnku.blog_kapusta_czerwona (2 of 8)

3. Kapustę czerwoną szatkujemy i dodajemy do cebuli, solimy i smażymy przez chwilę.

4. Kapustę przykrywamy i dusimy do miękkości na małym ogniu. Dolewamy wody tylko jeśli soków jest za mało.

5. Dodajemy ocet, cukier, boczek. Zostawiamy chwilę, aby kapusta przeszła i próbujemy – dodajemy jeszcze octu, cukru soli lub pieprzu do smaku.

Kapusta modra zasmażana w ten sposób jest idealna, aby podawać ją z mięsem. Po prostu – pycha!

Jeżeli zasmakował wam powyższy przepis na kapustę zasmażaną czerwoną, koniecznie do nas napiszcie. Być może w przyszłości umieścimy na stronie kolejne przepisy z wykorzystaniem tego naprawdę smacznego warzywa!

kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad
kapusta,kapusta czerwona,kapusta czerwona duszona,kapusta czerwona duszona z boczkiem,kapusta z boczkiem,dodatek do mięs,dodatek do obiadu,obiad tradycyjny,kuchnia tradycyjna,przepis na kapustę czerwoną,obiad,pomysł na obiad

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Like
SuperStyler

Tagi
  • obiad
  • obiad tradycyjny
  • dodatek do mięs
  • kapusta
  • kapusta czerwona
  • kapusta czerwona duszona
  • kapusta czerwona duszona z boczkiem
  • kapusta z boczkiem
  • dodatek do obiadu
  • kuchnia tradycyjna
  • przepis na kapustę czerwoną
  • pomysł na obiad
Poprzedni wpis
czerwona sukienka,Tutuum,biżuteria,złota biżuteria,szpilki MaxMara,sukienka na Wigilię,biżuteria Coyoco,Coyoco,sukienka z dekoltem,satynowa sukienka,satyna,dopasowana sukienka,sukienka na imprezę,elegancka sukienka
  • Moda

Nowearland

  • 14 listopada 2013
  • Marta
Zobacz
Następny wpis
zapach,uroda,perfumy,Serge Lutnes,Fille en aiguilles,zapach na zimę,perfumy na zimę,zapach unisex, zapach dla niego i dla niej,perfumy na prezent,oryginalne perfumy,nietypowe perfumy,Douglas,nietypowe zapachy perfum,zapach kościoła,zapach,zapachy perfum na zimę,zapach kadzidła,zapach kadzideł,kadzidło zapach
  • Uroda
  • Styl życia

Dziewczyna w szpilkach

  • 24 listopada 2013
  • Marta
Zobacz
Zobacz również
najlepsza restauracja na świecie
Zobacz
  • Kuchnia
  • Podróże

Najlepsza restauracja na świecie – warto czy nie warto?

  • 4 lutego 2019
  • Marta
cordon bleu przepis
Zobacz
  • Kuchnia

Kłamstwo o kotlecie, które ma już 10 lat

  • 17 października 2018
  • Marta
garnki Le Creuset
Zobacz
  • Kuchnia
  • Wnętrza

Dwa talerze, jeden wysłużony garnek

  • 30 listopada 2017
  • Marta
Zobacz
  • Kuchnia

Puszysty jak chmurka słoneczny suflet cytrynowy

  • 14 lipca 2017
  • Jan
fondant czekoladowy
Zobacz
  • Kuchnia

Czekoladowy fondant – najlepszy w TE dni

  • 30 kwietnia 2017
  • Marta
dieta dziecka
Zobacz
  • Kuchnia
  • Dziecko

Smaki dzieciństwa, czyli skrywana prawda o dziecięcej diecie

  • 10 kwietnia 2017
  • Marta
sprzęty kuchenne
Zobacz
  • Sport i zdrowie
  • Kuchnia

Odchudzamy kuchnię! Jakie sprzęty przydadzą się w fit kuchni.

  • 17 marca 2017
  • Marta
metamorfoza kuchni
Zobacz
  • Kuchnia
  • Wnętrza

Kuchnia moich marzeń i sernik jak ze snów

  • 30 stycznia 2017
  • Marta

1
Dodaj komentarz

avatar
This comment form is under antispam protection
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
talent Recent comment authors
avatar
This comment form is under antispam protection
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
talent
Gość
talent

nie znalam takiego polaczenia, ani rpzepisu wczesniej, ale wyszlo super, kapuste kupilam w carrefpurze i boczek tez,, chyba od kani z tego co pamietam, fajna sprawa takie smaki:)

Lubię to0Nie lubię 
4 lat temu
SuperStyler
  • O nas
  • Kontakt
Blog modowy, lifestylowy, uroda i zdrowie, sport

Wpisz szukane słowo i wciśnij Enter

wpDiscuz
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności