Trzy szybkie przepisy z bananami

To kolejna Krótka Lekcja Smaku, a w niej słodki gość specjalny: banan. Ulubiony owoc w naszym kraju, zaraz po jabłkach i truskawkach. Najchętniej wybieramy jego żółtą, klasyczną odmianę. U nas w domu każda jej ilość znika w mgnieniu oka. Do naszego dzisiejszego odcinka wybrałam trzy różne odmiany dostępne w sklepach partnera naszej akcji, czyli w Auchan.

W maju znajdziecie tam te i inne odmiany. Jeśli więc chcecie poszerzyć swoje horyzonty smakowe i poznać nowe odmiany bananów, to koniecznie wybierzcie się do pobliskiego sklepu naszego partnera.

Specjalnie dla was przygotowałam trzy potrawy, z trzech różnych odmian bananów.

Każdy z nich smakuje inaczej, dlatego każdy z nich przygotowałam na zupełnie inny sposób.

Lody z bananów ekologicznych

Żółte, lekko zakręcone, słodziutkie i miękkie. Idealnie nadają się do lodów.

Do przygotowania przepisu będziecie potrzebować:

  • 3 średnie banany
  • małą filiżankę kawy w temperaturze pokojowej
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Banany kroimy na plasterki i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Zamrożone banany przekładamy do blendera kielichowego, zalewany kawą i jogurtem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Lody przekładamy do miski i mieszamy z czekoladą startą na drobnych oczkach tarki. Porcję lodów przekładamy do salaterki. Ja dodatkowo posypałam je wcześniej przygotowaną, domową kruszonką.

Czerwone banany na ostro pieczone z jabłkami

Smak czerwonego banana jest zbliżony do smaku banana zwyczajnego, ale różni się on konsystencją. Czerwony banan ma konsystencję delikatnego musu. Idealnie sprawdził się podczas pieczenia.

Do przygotowania będziecie potrzebować:

  • 4 czerwone banany (są mniejsze niż banany zwyczajne)
  • 3 kwaśne jabłka
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Jabłka i banany kroimy na cienkie plasterki. Banany skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się ciemne. Owoce układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Suche składniki mieszamy w miseczce, a gotową mieszanką posypujemy owoce. Całość polewamy sokiem z pomarańczy. Pieczemy 15 minut w 180 st. Tak przygotowane owoce świetnie smakują same, albo jako dodatek do kuskusu lub kaszy jaglanej.

Muffinki z platanem

Platany w niektórych afrykańskich krajach zastępują ziemniaki.  Nazywane również bananami zielonymi idealnie nadają się do smażenia i pieczenia, ale można je jeść również na surowo.

Do przygotowania 12 muffinków będziecie potrzebować:

1 szklankę mąki

3 jajka

2 dojrzałe banany – platany

3 łyżeczki brązowego cukru

1 szklankę mąki kukurydzianej

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2  łyżeczki soli

1 szklanka mleka

4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy obydwie mąki, proszek do pieczenia, po czym dosypujemy cukier i sól. Do blendera wrzucamy banany, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą później wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Całość pieczemy 20 minut w 180 st.

Proste? A jakie pyyyszne!

Który przepis podoba wam się najbardziej?

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x