Tiramisu z malinami w winie

W dobie wymyślnych deserów, których przygotowanie bywa karkołomne i czasochłonne ja rozkochałam się we włoskich klasykach. Na pierwszy ogień idzie słynne na cały świat tiramisu. Będzie jednak trochę po Włosku, a trochę po mojemu. Moja wersja została wzbogacona o maliny, które ugotowałam w winie i zrobiłam z nich pyszną konfiturę. Do kremu natomiast dodałam startą skórkę z limonki. Uwielbiam kiedy słodki krem jest przełamany kwaśnym smakiem. Włoskie niebo w polskiej gębie. 🙂

Tiramisu przepis:

Do przygotowania dwóch porcji deseru będziecie potrzebować:

12 biszkoptów

filiżanki czarnej, mocnej kawy

4 żółtka

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

skórka z limonki

150g mrożonych malin

50ml czerwonego wina wytrawnego

½ łyżeczki cynamonu

kakao do posypania deseru

2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie zacznijcie od sosu malinowego, bo zanim podacie deser sos będzie musiał wystygnąć. Rozmrożone maliny wrzućcie do rondelka, zalejcie winem i dodajcie brązowy cukier oraz cynamon. Całość gotujcie do momentu kiedy sos zredukuje swą objętość i stanie się gęsty jak dżem. Odstawcie go do wystygnięcia.

Przed przygotowaniem kremu sparzcie żółtka w kąpieli wodnej. Dodajcie do nich cukier puder i ser mascarpone. Całość połączcie mikserem.

Do przygotowanych salaterek, na dno wyłóżcie po trzy biszkopty nasączone kawą, następnie przykryjcie je warstwą kremu i warstwą sosu malinowego. Następnie znów ułóżcie warstwę trzech nasączonych biszkoptów i krem.  Deser posypcie cieniutką warstwą kakao. Całość możecie przyozdobić listkiem mięty.

Najlepiej smakuje po godzinnym leżakowaniu w lodowce. Podobno, bo ja nigdy nie zdołałam się powstrzymać przed zjedzeniem go od razu po zrobieniu.

Pyszota! tiramisu przepis




Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x