Śniadanie w 15 minut: pyszne placuszki bananowo-twarogowe z rokitnikiem

Nie ma soboty bez naszego rodzinnego śniadania. Jedzenie jest jego ważnym elementem, ale nie najważniejszym. Równie ważne są rozmowy przy kawie i przytulasy z małym Mieciem. A że lubimy w weekend pospać do oporu to budzimy się nieprzyzwoicie głodni.

Podział obowiązków mamy opanowany do perfekcji: Jan parzy kawę i nakrywa do stołu, ja przygotowuję jedzenie, a Miecio donośnie krzyczy „Niam niam!” Zwykle mamy na wszystko jakieś 15 minut, później potrafi rozpętać się prawdziwa burza przerywana burczeniem w brzuchu Miecia, które słyszą nawet sąsiedzi. Dlatego w kwestii śniadań do perfekcji opanowałam szybkie i zdrowe śniadania, które przygotowuję w kwadrans. Placuszki bananowo-twarogowe to jeden z naszych ulubionych przepisów. A ich smak wzbogacamy konfiturami i dżemami. Ostatnio odkryliśmy dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik, który prócz walorów smakowych posiada też te prozdrowotne. Wariant dżemu z rokitnikiem wspomaga układ pokarmowy. Wystarczą jego dwie łyżki dziennie aby dżem miał działanie prozdrowotne. A dodatkowo ma naprawdę niepowtarzalny smak i przyjemną konsystencję co bardzo odpowiada Mieciowi.

A teraz przepis na placuszki. Stopery w dłoń i odliczamy 15 minut!

placuszki bananowo-twarogowe

Składniki:
– dwa banany
– 100 gram twarogu chudego
– 6 łyżek płatków owsianych
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– olej rzepakowy do smażenia
– dżem Łowicz 100% Rokitnik

placuszki bananowo-twarogowe

placuszki bananowo-twarogowe

placuszki bananowo-twarogowe

placuszki bananowo-twarogowe

Przygotowanie:
Banany i twaróg rozdrabniamy widelcem. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąkę, płatki i jogurt. Składniki mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej niewielki placuszki po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z dżemem 100% z owoców Rokitnik.

placuszki bananowo-twarogowe

placuszki bananowo-twarogowe

placuszki bananowo-twarogowe

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x