Schab pieczony ze śliwką i jabłkami

Schab, ze śliwką czy bez, to tradycyjna potrawa na polskich stołach, jednak głównie od święta. Nie ukrywajmy, że jest to dość czasochłonna pozycja, choć nieszczególnie wymagająca wielkich zdolności kulinarnych. Z drugiej strony to potrawa „wielofunkcyjna” – możemy podawać ją zarówno na obiad jak i na kolację. Ja postanowiłam nafaszerować go suszonym jabłkiem i śliwką, aby nadać mu nieco słodyczy. Schab na pewno świetnie sprawdzi się jako jedna z pozycji na stole podczas Wielkanocy.

schab,schab pieczony,schab ze sliwka,schab z jablkiem,schab ze sliwkami,schab inaczej,schab faszerowany,schab nadziewany,schab przepisy,schab w sosie,przepis na schab,pieczony schab,przepisy na schab,schab pieczony przepis,schab nadziewany,schab na obiad,jak upiec schab,dobry obiad,obiad,pomysl na obiad,pyszny obiad,obiad przepisy,co na obiad,przepis na obiad,przepisy na wielkanoc, potrawy na wielkanoc

[quote align=”center” width=”100%”]Schab pieczony ze śliwkami na ciepło kroimy w grube plastry i podajemy na obiad. Jest on też wyśmienity na zimno – można skroić go na krajalnicy i podawać jako dodatek do chleba.[/quote]

Przepis na ten pyszny schab pieczony ze śliwką znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”

Przepis na schab – oryginalne podanie schabu pieczonego z jabłkami i ze śliwką

Składniki
(6 porcji)

– schab – 1kgschab,schab pieczony,schab ze sliwka,schab z jablkiem,schab ze sliwkami,schab inaczej,schab faszerowany,schab nadziewany,schab przepisy,schab w sosie,przepis na schab,pieczony schab,przepisy na schab,schab pieczony przepis,schab nadziewany,schab na obiad,jak upiec schab,dobry obiad,obiad,pomysl na obiad,pyszny obiad,obiad przepisy,co na obiad,przepis na obiad,przepisy na wielkanoc, potrawy na wielkanoc
– suszone śliwki – 100gr
– suszone jabłka – 100gr
– czosnek – 4 ząbki
– ocet jabłkowy – 30 ml
– tymianek
– sól i pieprz
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 4 łyżki
– śmietana 18% -1 łyżka

Przygotowanie schabu:
(1 godzina przygotowanie + 2 godziny pieczenie)

1. Na początek robimy marynatę do schabu ze śliwką. W tym celu w misce mieszamy olej Kujawski, ocet, pokrojony w plastry czosnek i tymianek, sól i pieprz.schab,schab pieczony,schab ze sliwka,schab z jablkiem,schab ze sliwkami,schab inaczej,schab faszerowany,schab nadziewany,schab przepisy,schab w sosie,przepis na schab,pieczony schab,przepisy na schab,schab pieczony przepis,schab nadziewany,schab na obiad,jak upiec schab,dobry obiad,obiad,pomysl na obiad,pyszny obiad,obiad przepisy,co na obiad,przepis na obiad,przepisy na wielkanoc, potrawy na wielkanoc

2. Wkładamy schab do marynaty i zostawiamy na pół godziny.

3. Szerokim nożem robimy w schabie dziurę uważając, aby go nie przeciąć.

4. Do otworu wkładamy śliwki przy jednym boku, jabłka po drugiej stronie, upychamy ciasno.
Przepisy na Wielkanoc z najlepszych kulinarnych blogów

5. Smarujemy schab jeszcze marynatą i obsmażamy na patelni po minucie z każdej strony.

6. Wkładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy tłuszcz ze smażenia i dodajemy nieco wody. Schab pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem. Pokrywkę można zdjąć chwilę przed końcem pieczenia.

7. Wyciągamy schab i dajemy mu odpocząć przed pokrojeniem.

8. Zlewamy pozostałości po pieczeniu do garnka, doprawiamy tymiankiem, i w razie potrzeby solą lub pieprzem. Dodajemy śmietanę i przecieramy przez sitko śliwki i jabłka, które wypadły ze schabu. Odparowujemy.

9. Schab można podać z ziemniakami i sałatą z pomidorami.

I tak otrzymujemy dość wymagające ale przepyszne danie w postaci schabu pieczonego ze śliwkami i jabłkami. Garść inspirujących przepisów możesz też znaleźć na Naszym blogu. Wyśmienite polędwiczki z sarny z żurawiną czy soczysta galantyna z kurczaka z bakaliami to nie jedyne barwne przepisy, które mogą pobudzić nie tylko Twoje kubki smakowe, ale i wyobraźnię. 😉

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x