Sałatka z botwinki i szparagów

blog_salatka_ze_szparagami_010

Po długiej zimie wreszcie przyszła wiosna, a razem z nią świeże warzywa i owoce. Moje ulubione warzywa majowe to szparagi i botwinka. Nie mogłam zdecydować się, które z nich wolę, więc przygotowałam sałatkę z obydwu. Z botwinki i szparagów korzystajmy jak najszybciej i jak najczęściej w okresie wiosennym, ponieważ potem już nie będzie świeżych i pachnących. Niniejsza propozycja to świetny pomysł na lunch lub kolację. Na pewno będzie także oryginalnym dodatkiem do spotkania z przyjaciółmi – efektowna i łatwa do zrobienia.

Aby wyostrzyć smak sałatki wzbogaciłam warzywa słoną szynką parmeńską, ostrymi kiełkami rzodkiewki i intensywnym smakiem grzanek z kozim serem. A więc do dzieła!

blog_salatka_ze_szparagami_012

Składniki:

– pęczek botwinki z ładnymi liśćmiblog_salatka_ze_szparagami_001
– 3 małe buraczki
– pęczek zielonych szparagów
– szynka parmeńska
– kiełki rzodkiewki
– ser kozi (rolada)
– bagietka lub ciabata
– sól
– sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczki obieramy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.

2. Szparagom odkrawamy zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm) i układamy w polanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Liście botwinki płuczemy i zostawiamy do osuszenia.

4. Czas na sos vinaigrette. Do słoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny w proporcji 2:1. Dodajemy musztardę (najlepiej Dijon) i nieco miodu. Zamykamy słoik i „shake’ujemy”, aż wszystkie składniki sosu się połączą (uwaga na miód – musi się rozpuścić).blog_salatka_ze_szparagami_007

5. Bułkę kroimy na kromki i kładziemy na nich ser kozi.

6. Kiedy buraki będą gotowe wyciągamy je z piekarnika, odwijamy z folii i czekamy aż ostygną. Do piekarnika wkładamy szparagi, a po pięciu minutach dodajemy kromki z kozim serem. W piekarniku trzymamy je razem jeszcze 5 minut.

7. Buraczki kroimy na cienkie plasterki nożem lub obieraczką do warzyw.

8. Na talerzu układamy liście botwinki, szparagi, ,buraczki, szynkę parmeńską, posypujemy kiełkami, polewamy sosem vinaigrette i podajemy z chrupiącymi bułeczkami z piekarnika.

Smacznego!

Dorota Bigo

bigo_dorota

Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x