Placki z cukinii i kaszy jaglanej z sosem tzatziki

Placki z cukinii to pyszna i sycąca, warzywna odmiana placków ziemniaczanych. Można użyć do niej mąki pszennej, żytniej lub gryczanej, albo tak jak na zdjęciach – zmielonej kaszy jaglanej. Placki z kaszą jaglaną to świetna opcja dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść mąki. Ja zmieliłam kaszę w młynku do kawy, ale możecie do tego użyć wszelkiego rodzaju innych młynków. Placki są delikatne w smaku i świetnie komponują się z greckim sosem tzatziki.

Placki z cukinii i kaszy jaglanej

placki-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej-superstyler-005

Plackom można nadać za każdym razem nieco innego smaku dodając gałkę muszkatołową, miętę czy inne ulubione zioła.

Składniki – placki:

(10 placków)

– cukinia – 2 sztukiplacki-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej-superstyler-006
– mąka – 4 kopiate łyżki lub zmielona kasza jaglana – 5 łyżek
– jajka – 3 sztuki
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa lub mięta lub inne zioła
– tłuszcz do smażenia

Składniki -sos tzatziki:

– ogórek zielony – 2 sztuki
– jogurt grecki – 1 opakowanie (150g)
– czosnek – 2 ząbki
– sól
– pieprz
– nieco soku z cytryny

placki-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej-superstyler-002

Przygotowanie – plcaki:

1. Cukinię ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 15 minut.

2. Kaszę jaglaną mielimy (jeśli używamy mąki omijamy ten punkt).

3. Cukinię porządnie odciskamy z nadmiaru wody na sitku.

4. Do cukinii dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy zmieloną kaszę lub mąkę. Na początku można dodać mniej i jeśli masa będzie zbyt płynna dosypać resztę.

5. Formujemy w rękach placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Przygotowanie – sos tzatziki:

1. Ogórki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i łyżeczką wyciągamy pestki.

2. Ścieramy ogórki na tarce, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut.

3. Odciskamy ogórki na sitku, dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i wszystko mieszamy.




bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x