Pizza ze świeżymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią

Wcale nie trzeba umieć kręcić ciastem na jednym palcu, aby przyrządzić ten włoski przysmak w domu. Na dodatek domowa pizza pozostawia nam pełną dowolność jeśli chodzi o wybór dodatków. Poniższy przepis to pizza ze świeżymi pomidorami, oliwkami i bazylią, natomiast jeśli już zrobimy ciasto i sos pomidorowy możemy kombinować do woli z resztą dodatków. Dajcie się ponieść kulinarnej wyobraźni 🙂

Pizza przepis z pomidorami, oliwkami i bazylią

pizza-przepis-ciasto-do-pizzy-superstyler-7

Składniki na ciasto do pizzy:

– mąka – 2 szklanki
– mleko – 0,5 szklanki
– woda – 0,5 szklanki- drożdże instant – pół paczki lub świeże drożdże – 25gr
– oliwa
– sól

Składniki na sos do pizzy:

– świeże pomidory – 4 duże sztuki
– pomidory z puszki – 1 puszka (opcjonalnie)
– czosnek – 2 ząbki- sól
– oregano

Dodatki do pizzy:

– świeże pomidory – 1,5 pomidora
– mozarella – 1 opakowanie
– oliwki czarne – 25gr
– świeża bazylia

pizza-przepis-ciasto-do-pizzy-superstyler-4

Do przygotowania sosu użyjcie dużego garnka. Odparowujący sos lubi mocno chlapać.

Przygotowanie:

Ciasto do pizzy z drożdży instant:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże i sól. Mleko mieszamy z wodą i dodajemy pół  szklanki mieszanki.

2. Dodajemy dwie łyżki oliwy do ciasta, ręce smarujemy oliwą i wyrabiamy ciasto w misce tak, aby składniki się połączyły, dodając nieco wody z mlekiem. Ciasto będzie sprężyste i ciągnące, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy nieco mąki.

3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży:

1. Drożdże zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na  kilkanaście minut.

2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy drożdże z wodą i oliwę. Mieszamy, aż składniki się połączą, po czym krótko wyrabiamy.

3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Sos pomidorowy do pizzy:

1. Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy sos. Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Czosnek przepuszczamy przez praskę.

2. Do dużego garnka wkładamy rozgniecione widelcem świeże pomidory, pomidory z puszki, czosnek, oregano. Solimy.

3. Gotujemy na małym ogniu pozwalając wodzie odparować. Ważne, żeby sos mocno zredukować, aby pizza nie była „mokra”. W połowie gotowania sos krótko blendowałam, aby uzyskać jednolitą masę.

Pizza:

1. Ciasto wyciągamy z miski, kładziemy na obsypanej mąką blaszce (np. na okrągłym spodzie od tortownicy) i rozciągamy, aby uzyskać okrągły kształt.

2. Na ciasto wykładamy sos oraz dodatki. Ser kładziemy na górze.

3. Pizzę pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Podajemy zaraz po upieczeniu.




bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x