Bez większego pomysłu na to, co chcę ugotować podjechałam na zakupy i w mojej siatce wylądowały piersi z kurczaka. Dość typowy i niezbyt oryginalny pomysł na obiad, otóż niekoniecznie. Wystarczy dokupić słoik kaparów, słoik suszonych pomidorów oraz mozzarellę i już mamy obiad jak we włoskiej knajpce, ponieważ dzięki tym prostym składnikom zrobimy pyszną pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i kaparami!
Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i kaparami
Kurczaka nadziewanego kaparami i suszonymi pomidorami można wykorzystać nie tylko jako element obiadu. Ale także – pokrojonego w plastry – jako składnik sycącej sałatki.
Składniki przepisu na nadziewanego kurczaka:
Mięso:
– duże piersi z kurczaka – 3 sztuki
– suszone pomidory w oleju – 0,5 słoika (140gr)
– kapary – 0,5 słoika (70 gr)
– mozzarella – 1 opakowanie (125 gr)
– czosnek – 2 ząbki
– sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioła
Sałatka:
– roszponka – 1 opakowanie (100gr)
– pomidorki koktajlowe – 0,5 opakowania (120gr)
– sól, pieprz, oliwa, ocet balsamiczny
Ryż lub ziemniaki do podania.
Przygotowanie przepisu na pierś z kurczaka:
1. Piersi z kurczaka, umyć i oczyścić, następnie natrzeć solą i pieprzem.
2. Osączone z oleju pomidory suszone, mozzarellę i kapary pokroić na drobne kawałki, doprawić pieprzem i cząbrem, podać rozgnieciony czosnek.
3. Ostrym nożem wykroić w każdej piersi kieszonkę wbijając nóż w najgrubsze miejsce i delikatnie tnąc wgłąb.
4. Przygotowaną wcześniej mieszanką pomidorów i kaparów nadziewać każdą z piersi, najlepiej palcami.
5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć piersi z każdej strony, można na początku chwycić mięso dwoma widelcami i przesmażyć zamknięcie kieszonki.
6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i włożyć piersi na około 45 minut, piec je pod przykryciem, podlewając co jakiś czas wodą, dopiero na ostatnie 5-7 minut zdjąć pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.
7. Można podawać z sałatką i ryżem w całości lub pokroić na plastry i podawać na sałacie.
Pomysł na smaczne danie z drobiu jak widzicie wcale nie musi być wtórny albo szalenie skomplikowany, wystarczy zaufać sprawdzonym przepisom na nadziewanego kurczaka z suszonymi pomidorami i kaparami!
[ad name=”Pozioma responsywna”]
Dorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.
Fajny blog pozdrawiam i polecam http://want-cant-must.blogspot.com/2015/02/czesc-wszystkim.html