Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami

Lubicie pieczarki? Ich zaletą jest to, że można z nich zrobić wszystko – zupę, sos czy nadzienie. Dzisiaj prezentuję pieczarki w nieco bardziej ekstrawaganckiej odsłonie – przedstawiam Wam pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami z dodatkiem ostrej czerwonej cebulki. Jest to przystawka lub przekąska jak kto woli. Choć muszę przyznać, że po ich przyrządzeniu wciągnęłam 4 z nich i czułam się mocno najedzona – piąty kapelusz zjadłam z łakomstwa. Przepis jest super szybki i prosty do zrobienia. Idealny w sytuacji, gdy okazuje się, że popołudniu wpadają do nas znajomi, nie mamy czasu na przyrządzanie wymyślnych przekąsek, a chcielibyśmy zaskoczyć ich podniebienia.

blog_pieczarki_faszerowane_011

 

Składniki:
kulinaria,kuchnia,przepis,przepisy,przekąska,przystawka,pieczarki,przekąska na ciepło,ciepła przystawka,pieczarki faszerowane,faszerowane pieczarki,pieczarki zapiekane,zapiekane pieczarki,ser pleśniowy,orzechy,orzechy włoskie

– 8 pieczarek (im większe tym lepiej)
– mała cebula czerwona lub pół średniej
– twardy ser pleśniowy (lazur, rokpol)
– kilkanaście orzechów włoskich (8 do przystrojenia i 10-15 do farszu)
– serek śniadaniowy typu bieluch (ok. 2 łyżki)
– sól, pieprz, chili, tymianek

Przygotowanie:

0. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

1. Pieczarki obieramy i wyciągamy z nich nóżki.
kulinaria,kuchnia,przepis,przepisy,przekąska,przystawka,pieczarki,przekąska na ciepło,ciepła przystawka,pieczarki faszerowane,faszerowane pieczarki,pieczarki zapiekane,zapiekane pieczarki,ser pleśniowy,orzechy,orzechy włoskie

2. Nóżki z pieczarek, i cebulę kroimy na drobne kawałki, orzechy siekamy (dobrym patentem jest użycie siekaczki do ziół), ser kruszymy.

3. Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę i pieczarki i odparowujemy wodę. W czasie smażenia dodajemy pieprz.

4. Mieszamy cebulę z pieczarkami, ser, orzechy oraz serek. Serek dodajemy, aż farsz będzie miał zadowalającą konsystencję – powinien być dość gęsty. Jeśli ser pleśniowy jest mało słony możemy dodać nieco soli. Dodajemy też tymianek.kulinaria,kuchnia,przepis,przepisy,przekąska,przystawka,pieczarki,przekąska na ciepło,ciepła przystawka,pieczarki faszerowane,faszerowane pieczarki,pieczarki zapiekane,zapiekane pieczarki,ser pleśniowy,orzechy,orzechy włoskie

5. Kapelusze faszerujemy przygotowaną masą.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy nieco oleju (możemy też nieco posolić) i układamy nafaszerowane kapelusze.

7. Wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 min. Pieczarki są gotowe gdy zbrązowieją i puszczą wodę.

Smacznego!

 

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x