Perliczka w maderze na kapuście i grzybach

Przyznam, że nieczęsto mam okazję jeść dzikie ptactwo czy dziczyznę. W okresie świąteczno-noworocznym sklepy obfitowały w różnego rodzaju smakołyki i tak mojej mamie udało się zdobyć perliczkę. Perliczkę jedliśmy na rodzinnym obiedzie i zależało mi na tym, żeby było w miarę tradycyjnie. Szukając inspiracji jak podać tego ptaka zajrzałam do Wielkiej (na prawdę wielkiej!) Księgi Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam przepis, który poddałam niewielkim modyfikacjom. Kapusta i grzyby kojarzą się ze staropolską tradycją, są dość ciężkostrawne. W przeciwieństwie do perliczki, której mięso jest soczyste i delikatne, a nabiera wyśmienitego smaku madery i tymianku. Połączenie zaiste niebiańskie! Do tego bardzo dobrze pasują zasmażane buraczki oraz ziemniaki – według preferencji gotowane lub pieczone. Spróbujcie, bo warto!

perliczka,perliczka w maderze,perliczka z kapustą,perliczka w kapuście,perliczka pieczona,perliczka przepis,drób, drób przepisy,dania z drobiu przepisy,przepisy na dania obiadowe,przepisy na obiad,buraczki zasmażane,buraki zasmażane,pomysl na obiad,przepis na obiad,co na obiad,przepis na dobry obiad,kuchnia polska,tradycyjna kuchnia polska,nowoczesna kuchnia polska,kuchnia polska potrawy, kuchnia polska dania

Perliczka łatwo schnie podczas pieczenia, dlatego warto co jakiś czas polać ją sosem i piec pod przykryciem prawie przez cały czas, z wyjątkiem kilku – kilkunastu ostatnich minut.

Składniki (ok. 8 osób):

Mięso:
– 2 duże perliczki (ok 3 kilo razem)perliczka,perliczka w maderze,perliczka z kapustą,perliczka w kapuście,perliczka pieczona,perliczka przepis,drób, drób przepisy,dania z drobiu przepisy,przepisy na dania obiadowe,przepisy na obiad,buraczki zasmażane,buraki zasmażane,pomysl na obiad,przepis na obiad,co na obiad,przepis na dobry obiad,kuchnia polska,tradycyjna kuchnia polska,nowoczesna kuchnia polska,kuchnia polska potrawy, kuchnia polska dania
– 8 ząbków czosnku
– gałązki tymianku (lub tymianek suszony)
– 2 jabłka
– oliwa
– sól
– pieprz
– wykałaczki

Sos:
– madera
– wywar drobiowy 1 szkl
– czosnek – kilka ząbków
– tymianek

Do podania:
– grzyby (ok. 300 gr)perliczka,perliczka w maderze,perliczka z kapustą,perliczka w kapuście,perliczka pieczona,perliczka przepis,drób, drób przepisy,dania z drobiu przepisy,przepisy na dania obiadowe,przepisy na obiad,buraczki zasmażane,buraki zasmażane,pomysl na obiad,przepis na obiad,co na obiad,przepis na dobry obiad,kuchnia polska,tradycyjna kuchnia polska,nowoczesna kuchnia polska,kuchnia polska potrawy, kuchnia polska dania
– cebula – 1 duża
– kapusta włoska (główka)
– gałka muszkatołowa
– sól

Buraczki zasmażane
– buraki – ok 5 sztuk
– kminek
– łyżka masła
– łyżka mąki
– sól
– śmietana

Przygotowanie:

Mięso:

0. Piekarnik nagrzewamy do ok 200 stopni.perliczka,perliczka w maderze,perliczka z kapustą,perliczka w kapuście,perliczka pieczona,perliczka przepis,drób, drób przepisy,dania z drobiu przepisy,przepisy na dania obiadowe,przepisy na obiad,buraczki zasmażane,buraki zasmażane,pomysl na obiad,przepis na obiad,co na obiad,przepis na dobry obiad,kuchnia polska,tradycyjna kuchnia polska,nowoczesna kuchnia polska,kuchnia polska potrawy, kuchnia polska dania

1. Perliczkę rozwiązujemy, odcinamy jej końcówki łap oraz oczyszczamy z resztek piór.

2. Perliczki nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem. Do środka dajemy po 2 ząbki czosnku oraz po jednym, pokrojonym jabłku.

3. Naciągamy skórę i zamykamy ptaka wykałaczką.

4.Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy maderą z bulionem.

5. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Jeśli nie macie odpowiednio dużej brytfanny można piec na blasze i przykryć folią aluminiową (srebrną stroną do mięsa).

6. Perliczki pieczemy około godzinę – 20 minut na jednym boku, 20 minut na drugim boku, następnie kolejne 20 minut piersiami do góry. Na koniec ściągamy przykrycie, aby skórka nieco się spiekła.

7. Wyciągnąć z piekarnikai odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło.

8. Sos z blachy zlać do rondelka i odparować. W razie konieczności dosolić lub doprawić pieprzem.

Dodatki:

0. W czasie pieczenia perliczki przygotowujemy dodatki.perliczka,perliczka w maderze,perliczka z kapustą,perliczka w kapuście,perliczka pieczona,perliczka przepis,drób, drób przepisy,dania z drobiu przepisy,przepisy na dania obiadowe,przepisy na obiad,buraczki zasmażane,buraki zasmażane,pomysl na obiad,przepis na obiad,co na obiad,przepis na dobry obiad,kuchnia polska,tradycyjna kuchnia polska,nowoczesna kuchnia polska,kuchnia polska potrawy, kuchnia polska dania

1. Buraczki gotujemy do miękkości (ok. 40 minut), studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na jak najmniejszych oczkach.

2. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy sól, kminek, masło i mąkę, tak aby buraczki zgęstniały. Następnie dodajemy do smaku śmietanę.

3. Kapustę włoską szatkujemy, podsmażamy na maśle i dusimy do miękkości, dodając do smaku sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.

4. Na maśle podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy grzyby, solimy i dusimy do miękkości grzybów.

5. Gotujemy lub pieczemy ziemniaki.

Podanie:

Kładziemy kapustę, na nią grzyby, na górze porcję mięsa. Osobno podajemy sos, buraczki i ziemniaki.

Kolejnego dnia można mięso podlać sosem i podgrzewać razem z kapustą i grzybami.

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x