Pasta z soczewicy do chleba – trzy smaki

Pasta z soczewicy do chleba w trzech wersjach smakowych

pasta-z-soczewicy-do-chleba-przepis-superstyler-5

Do pasty można użyć każdego rodzaju soczewicy – od delikatnej zielonej po wyrazistą w smaku brązową. Pastę można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Składniki na 3 rodzaje pasty:

– soczewica – 400gr
– sól – łyżeczka

pasta z pieczoną papryką:
– papryka – 2 szt
– cebulka dymka – 1 szt
– słodka papryka w proszku
– opcjonalnie: papryczki chili świeże lub w proszku

pasta z suszonymi pomidorami:
– suszone pomidory ze słoiczka – 120gr
– świeży przecier pomidorowy – 4 łyżki

pasta curry:
– cebula – 1szt
– czosnek – 2 ząbki
– curry – łyżeczka
– kurkuma – łyżeczka

Przygotowanie:

1. Soczewicę namaczamy i gotujemy w nieosolonej wodzie. Ilość wody powinna być równa dwukrotności objętości soczewicy. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Soczewicę czerwoną możemy gotować bez namaczania około 20 minut.
Soczewicę zieloną i brązową namaczamy około pół godziny i gotujemy około 45 minut.

2. Ugotowaną i przestudzoną soczewicę dzielimy na trzy części.

3. Do pierwszej części dodajemy upieczoną (około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni) i obraną ze skóry paprykę, papryczkę chili i sproszkowaną słodką paprykę. Blendujemy, a następnie dodajemy pokrojoną zieloną część cebulki dymki i mieszamy.

4. Do drugiej części dodajemy pokrojone suszone pomidory i koncentrat pomidorowy, blendujemy.

5. Do trzeciej części dodajemy posiekaną i podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, curry i kurkumę, a następnie wszystko blendujemy.

Zjadamy z ulubionym pieczywem!




bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

 

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x