Papryka faszerowana kurczakiem w ziołach zapiekana z kozim serem

Uwielbiam paprykę w każdej postaci. Od słodkich papryk czerwonych, żółtych i zielonych po te z baaardzo dużą dawką kapsaicyny. Każdy dietetyk potwierdzi, że papryka to bomba witaminowa, która dodatkowo zmniejsza apetyt. To właśnie z papryki uzyskano czysty kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Dodatkowo dzisiaj łódeczki paprykowe nafaszerujemy kaszą jaglaną, która jest kolejnym punktem na liście produktów zdrowego odżywiania. Do tego kurczak w ziołach, a wszystko zapieczone pod kozim serem. Innymi słowy papryka faszerowana – wersja łagodna. Zapraszam, wypróbujcie!

blog_papryka_faszerowana (11 of 12)

[quote align=”center” width=”100%”]Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem koziego sera, w tym przepisie można go zastąpić mozarellą (najlepiej żółtą).[/quote]

Składniki:

– słodka papryka (w ulubionym kolorze) – 4 sztblog_papryka_faszerowana (5 of 12)
– kasza jaglana – 250gr
– migdały w płatkach
– podwójna pierś z kurczaka
– ser kozi w formie rolady
– cząber, bazylia, słodka papryka, pieprz cytrynowy, sól
– świeża bazylia, świeża kolendra

Przygotowanie:

0. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

1. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z nasion i wkładamy do garnka z gorącą, posoloną wodą.blog_papryka_faszerowana (2 of 12)

2. Kaszę jaglaną wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 20min na małym ogniu. Kaszy jaglanej nie trzeba mieszać podczas gotowania. Dobrze jednak po ugotowaniu zostawić jeszcze kilka minut pod przykrywką.

3. Kurczaka oczyszczamy, nacieramy przyprawami i kroimy w drobną kostkę.

4. Mięso smażymy na patelni, na gorącym tłuszczu, aż uzyska złocisty kolor.blog_papryka_faszerowana (7 of 12)

5. W misce mieszamy kaszę jaglaną, kurczaka, migdały, dodajemy posiekane liście bazylii oraz kolendry.

6. Połówki papryk faszerujemy powstałym farszem, na górę dajemy plasterki rolady koziej.

7. Papryki wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut.

Smacznego!

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

 

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x