Menu na imprezę vol. 2 – szaszłyki, roladki, półksiężyce

W dzisiejszym wpisie znajdziecie kilka propozycji przekąsek, które Wasi goście mogą zjeść bez użycia sztućców. Innymi słowy, przekąski idealne na imprezę – nie tylko sylwestrową lub karnawałową. Przepisy te możecie też wykorzystać jako pomysły na przystawki przed głównym daniem przy okazji przygotowywania kolacji dla rodziny lub przyjaciół.  W poprzednim wpisie z cyklu menu na imprezę prezentowałam Wam kilka przepisów na koreczki. Tym razem we wpisie będą gościć inne formy przekąsek – roladki rodem z kuchni francuskiej, tropikalne szaszłyki oraz półksiężyce z melona.

[quote align=”center” width=”100%”]Przygotowując przystawki na imprezę, dopasujmy do nich alkohol, który będzie serwowany.[/quote]

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem, świeżym szpinakiem i serem feta

Składniki:

– ciasto francuskiej (najlepiej w płatkach) blog-superstyler-party-menu-przekaski-przepis-12– 3 opakowania
– łosoś w plastrach – 3 duże opakowania
– świeży szpinak – 1 opakowanie
– ser feta – 3 paczki

Przygotowanie:

1. Płatki ciasta francuskiego kroimy w poprzek na 3 części. Jeśli macie ciasto w rulonie to powinniście podzielić je na trzy części i każdą z nich na 3 paski, tak, aby otrzymać 9 pasków.

2. Do każdego paska nakładamy szpinak, fetę i łososia po czym zwijamy je w rulon.

3. Pieczemy roladki na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Aby roladki były błyszczące możemy posmarować ich wierzch białkiem.

Tropikalne szaszłyki

Składniki:

– pierś z indyka (lub kurczaka) – 1kgblog-superstyler-party-menu-przekaski-przepis-9
– ananas – 3 puszki
– brzoskwinia – 1 puszka
– papryka zielona i czerwona – 6 sztuk
– sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano
– patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, ananasy i brzoskwinie dzielimy na 4 cząstki.

3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kawałki mięsa, papryki i owoców.

Tak wykonane danie idealnie się nadajena imprezę urodzinową, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy zaledwie odrobina pomysłowości, a można zaserwować gościom naprawdę smaczny i efektownie wyglądający posiłek.

Melon z szynką parmeńską – przykład wymyślnego dania na imprezę

Składniki:

– melon – 2 sztukiblog-superstyler-party-menu-przekaski-przepis-10
– szynka parmeńska – 3 duże paczki (12 plastrów w paczce)

Przygotowanie:

1. Melona obieramy ze skóry i pestkujemy. Następnie każdego melona kroimy na 16 półksiężyców.

2. Każdy półksiężyc owijamy w kawałek szynki parmeńskiej.

Melon świetnie będzie pasował do porto lub madery oraz win (najlepiej słodkich). Roladki z ciasta francuskiego również świetnie komponują się z winami – najlepiej białymi. Natomiast jeśli chodzi o szaszłyki, możecie je podać do każdego rodzaju alkoholu – sprawdzą się jako przekąska na przykład do piwa.

Całe zestawienie przytoczonych wyżej dań może posłużyć Wam jako garść pomysłów i inspiracji do stworzenia zachwycających przystawek na imprezę. Ich łatwe przygotowanie pozwoli Wam zyskać więcej czasu, a forma podania zapewni gościom komfort w trakcie szampańskiej zabawy.

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x