Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie

Kaczka od niedawna jest moim ulubionym mięsem. Zawsze wydawało mi się, że jest trudno dostępna oraz, że trudno ją przygotować. Dopóki nie spróbowałam. Kaczka marynowana w miodzie i rodzynkach ma nieco słodkawy, świąteczny smak, a jej delikatne mięso na pewno wyróżni się wśród pasztetów i wędlin.

kaczka-pierś-marynowana-pieczona-przepis-wielkanoc-2

[quote align=”center” width=”100%”]Do smażenia dobrze jest naciąć skórę kaczki ostrym nożem. Wbijamy końcówkę noża na głębokość około milimetra i tniemy skórkę na ukos w jedną i drugą stronę, aż powstanie kratka.[/quote]

Przepis na kaczkę na zimno i inne wielkanocne propozycje znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”!

Składniki (4 porcje):

Przepisy na Wielkanoc z najlepszych kulinarnych blogów
– pierś z kaczki – 500gr
– rodzynki – 50gr
– miód – 4 łyżki
– czosnek – 3 ząbki
– ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
– olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
– sałata roszponka
– sól i pieprz

Przygotowanie (20 min + 30 min pieczenia + marynowanie)

1. Kaczkę myjemy, nacinamy skórę ostrym nożem w kratkę, solimy i pieprzymy.

2. Smażymy na patelni skórą w dół, aż tłuszcz się wytopi, następnie minutę na drugiej stronie.kaczka,kaczka marynowana,kaczka pieczona,pieczona kaczka,pierś z kaczki,pierś z kaczki przepis,przepis na pierś z kaczki,pierś z kaczki marynowana,pierś z kaczki pieczona,pierś z kaczki na zimno,mięsa na zimno,zimna płyta,wędliny i mięsa,wielkanoc przepisy,przepisy wielkanoc,przepisy na wielkanoc,mięsa na wielkanoc,wędliny na wielkanoc

3. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do sosu na patelni dodajemy połowę miodu i połowę rodzynek, chwilę gotujemy. Sosem zalewamy piersi.

4. Pieczemy piersi z kaczki w temperaturze 180 stopni około pół godziny, następnie wyciągamy z piekarnika i dajemy odpocząć 10 minut.

5. Jeszcze ciepłe piersi kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie przygotowanej z: miodu, oleju Kujawskiego, rodzynek, octu balsamicznego i czosnku.

6. Kaczkę podajemy na zimno na sałacie, w towarzystwie sosu z pieczenia.

[recipe name=”Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie” author=”Dorota Bigo” thumbnail=”http://www.superstyler.pl/wp-content/uploads/2014/04/kaczka-pierś-marynowana-pieczona-przepis-wielkanoc-2.jpg” summary=”Nie macie pomysłu na mięsa i wędliny na świąteczny lub uroczysty obiad? Pierś z kaczki pieczona i marynowana podana na zimno jest szybkim i prostym daniem.” recipetype=”Przystawka” photo=”http://www.superstyler.pl/wp-content/uploads/2014/04/kaczka-pierś-marynowana-pieczona-przepis-wielkanoc-2.jpg” published=”12-04-2014″ totaltime=”60″ yield=”4″][/recipe]

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x