Łosoś pieczony w folii z kaparami

Ryby to produkt, który często za rzadko gości w naszej diecie. Zwykle problemem jest ich przygotowanie, a jest to bardzo proste i szybkie danie. Na dodatek bardzo zdrowe. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować łososia, który jest idealny na lunch czy obiad. Dodatkowo przepis jest prosty, a całość (bez zakupów) zajmuje pół godziny. Można go podać w dwóch wariantach – z kaparami i cytryną lub z sosem z kaparów.

Łosoś pieczony w folii z kaparami

losos-pieczony-w-folii-z-kaparami-4

Zawiniętego w folię surowego łososia z dodatkami możemy włożyć do lodówki i upiec go na drugi dzień.

Składniki:

(3 porcje)

– filety z łososia – 3 sztukilosos-pieczony-w-folii-z-kaparami-3
– kapary – 1 słoiczek
– cytryna – 1 sztuka
– sól
– pieprz (najlepiej biały)
– oliwa

Opcjonalnie dodatkowo na sos:
– masło
– wino – 4 łyżki
– ocet balsamiczny – łyżka

Dodatkowo:
– folia aluminiowa
– blender (jeśli robimy sos)

Do podania:
– roszponka
– pomidorki koktajlowe

losos-pieczony-w-folii-z-kaparami-5

Przygotowanie:

(30 minut)

0. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem.

2. Na talerzyk wylewamy nieco oliwy, dodajemy sól i pieprz. Cytrynę myjemy i kroimy w plasterki.

3. Rozkładamy kawałek folii, łososia obtaczamy w oliwie z przyprawami, kładziemy na folii. Na górę kładziemy cytrynę i kapary i zawijamy rybę w folię.

4. Wkładamy łososia do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

5. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni podsmażamy na maśle kapary, dodajemy wino i ocet, a następnie blendujemy.

6. Roszponkę lub inną sałatę wykładamy na talerz, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, solimy i doprawiamy oliwą i octem.

7. Łososia wyciągamy z piekarnika, kładziemy na talerz obok sałatki i podajemy.




bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x