Łatwe i lekkie ciasto z mango bez pieczenia

Po gigantycznej ilości smakołyków, które wchłonęłam w święta przyszła mi ochota na coś słodkiego, ale zdecydowanie bardziej lekkiego i owocowego. Najlepiej łatwego i bez pieczenia. Sięgnęłam więc po inspirację, po książki kucharskie i wyciągnęłam jedną z francuskich, które mój brat przywozi mi z Paryża. Francuscy szefowie kuchni mają jednak tę wadę, że czasami ciężko w polskich warunkach kupić wszystkie wymagane składniki. Dlatego też nieco zmodyfikowałam przepis, tak abym mogła dostać wszystko w najbliższym supermarkecie. Przed Państwem, inspirowane przepisem Ludovica Dumonta,

Lekkie i łatwe do przygotowania ciasto z mango

latwe-ciasto-z-mango-superstyler-13

Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni po przygotowaniu.

Składniki
(na 23cm tortownicę)

– maślane ciastka np. petit beure – 236g (4 opakowania)latwe-ciasto-z-mango-superstyler-3
– masło – 100g (pół kostki)
– mleko – 400ml
– śmietanka 36% słodka – 400ml
– cukier puder – 50g
– laska wanilii
– migdały płatki – 100g
– aromat migdałowy – 2-3 krople
– żelatyna – 1 opakowanie
– mango – 1 duże
– wiórki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:

1. Ciasteczka wkładamy do dużej miski i moździerzem rozbijamy je na drobne kawałki. latwe-ciasto-z-mango-superstyler-1

2. Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie wlewamy do krakersów i mieszamy.

3. Na dno tortownicy wysypujemy krakersy i ugniatamy łyżką lub ręką. Nie przejmujmy się, że są jeszcze sypkie – spód zwiąże się w lodówce, do której wkładamy tortownicę na około 2 godziny.

4. W rondelku powoli podgrzewamy mleko z połową śmietanki, wanilią, aromatem migdałowym (2-3 krople) i cukrem. Kiedy będzie ciepłe (nie gotować!) przykrywamy i zostawiamy na 15 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił.

5. Następnie zagotowujemy (wystarczy, żeby zaczęło się gotować przy brzegach i wyłączamy), a następnie do gorącego mleka dodajemy 3/4 paczki żelatyny pamiętając, żeby mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.

6. Mango obieramy i kroimy w kostkę.latwe-ciasto-z-mango-superstyler-4

7. Migdały rozbijamy w moździerzu na drobne kawałki, a pozostałą część słodkiej śmietany ubijamy.

8. Do chłodnego mleka dodajemy mango i migdały, a następnie powoli, łyżka po łyżce, bitą śmietanę. Tę masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

9. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało.

10. Posypujemy kokosem i podajemy.

latwe-ciasto-z-mango-superstyler-8




bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chili. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x