Krem z dyni w trzech odsłonach

Sezon na dynię rozpoczął się. Pomarańczowe (i nie tylko), okrągłe cudeńka najprzeróżniejszych gatunków wdzięczą się z półek sklepowych. Wedle życzenia moich drogich Czytelników dziś przepis na krem z dyni. Przepis jest jeden, bardzo prosty, ale wzbogaciłam go o trzy propozycje podania. Pomyślałam, ze być może nie tylko ja gotuję garnek zupy, który potem jemy przez 3 dni. Dzięki małym modyfikacjom zupa może co dziennie smakować inaczej.

superstyler-tryptyk-zupa

 

Pieczona dynia ma tę zaletę, że dużo łatwiej ściągnąć z niej skórkę.

Składniki:

– dynia – ok. 1kg
– bulion (najlepiej wywar z włoszczyzny)
– mleko
– cebula – 1szt
– czosnek – 1 duży ząbek

Klasycznie: śmietanka słodka, gałka muszkatołowa, pietruszka
Po włosku: chleb lub włoska bułka, parmezan
Na ostro: chili, chili w proszku, pestki dyni

Przygotowanie:

0. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.superstyler-zupa-z-dyni (1 of 11)

1. Dynię kroimy na części i wrzucamy do piekarnika na ok 30 min.

2. Dynię wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

3. W garnku podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy dynię.

4. Zalewamy garnek do wysokości dyni pół na pół mlekiem i bulionem, dodajemy sól i pieprz.

Wariant 2: Jeśli ktoś nie posiada piekarnika można obrać i pokroić surową dynię. Należy wtedy przedłużyć czas gotowania, aż dynia zmięknie.

5. Zupę gotujemy ok 15 min na małym ogniu.

6. Zupę miksujemy na gładki krem.

7. Podajemy w jednym z wybranych wariantów:
Klasycznie: polewamy słodką śmietanką, posypujemy gałką muszkatołową i dodajemy pietruszkę.
Po włosku: kromkę bułki lub chleba zapiekamy w piekarniku i posypujemy parmezanem.
Na ostro: posypujemy pestkami dyni, słodką papryką oraz chili w proszku. Jeśli ktoś lubi ostro, do gotującej się zupy można wrzucić papryczkę chili w całości.

Smacznego!

zupa z dyni,krem z dyni,krem z dyni na mleku,krem z dyni na ostro,zupa z dyni przepis,krem z dyni przepis,przepis z dynią,dynia przepis,szybko obiad,łatwy obiad

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

 

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x