Kokosanki z czekoladą

 

Parę dni temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach cukierniczych Pawła Małeckiego ogranizowanych przez Lidl. W ciągu jednego wieczora nauczyłam się kilku ciekawych patentów cukierniczych i przy okazji jeszcze bardziej nakręciłam się na słodkie pichcenie.

Na tychże warsztatach dostałam w prezencie książkę „Cukiernia Lidla” z przepisami Pawła Małeckiego i jego autografem. 🙂 Zdjęcia i przepisy zawarte w książce są tak apetyczne, że już pierwszego dnia po warsztatach serwowałam mężowi omlet z owocami leśnymi. Mąż zajadając się zapytał czy następne śniadania będą równie pyszne. Od tamtej pory wypróbowałam już pięć różnych przepisów z tej książki, niektóre lekko modyfikując.

Dziś mam dla Was przepis na kokosanki z czekoladą wg. przepisu Pawła Małeckiego, który lekko zmodyfikowałam.

Jeśli waszym ulubionym batonikiem w dzieciństwie był Bounty lub po prostu uwielbiacie kokosanki to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Będziecie potrzebować do niego tylko 5 składników:

Kokosanki – przepis:

100g cukru (ja do pierwszej porcji dodałam 150 ale były zdecydowanie za słodkie)

100g wiórków kokosowych

3 białka jajka (jeśli jajka są duże weźcie 2 białka)

50g czekolady deserowej

laska wanilii

Cukier, wiórki i białka łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po zdjęciu miski z pary dodajemy wanilię i wszystko mieszamy. Masę odstawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie kroimy czekoladę na drobne kawałki. Po wystygnięciu dodajemy czekoladę do masy i meszamy. Formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka pieczemy 15 minut w 170 st. C w piekarniku z termoobiegiem.

Dobre, co? 🙂

 




Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x