Francuskie trio na śniadanie – ciastka francuskie na trzy sposoby

Gdzie głodomorów trzech tam przygotowanie idealnego śniadania graniczy z cudem. Jak bowiem przygotować coś co będzie smakowało wybrednemu dwulatkowi, mięsożernemu mężowi i mi „słodkolubnej” konformistce. Zasada jest prosta: ma być smacznie, różnorodnie i szybko, bo w weekendy śpimy dość długo i wszyscy wstajemy z wilczym apetytem.

ciastka francuskie

Rozwiązaniem naszego problemu z różnorodnym śniadaniem okazało się ciasto francuskie, które stanowi idealną bazę dla potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych, a do tego dzieci je uwielbiają. Poza tym takie śniadanie, czyli ciastka francuskie na trzy sposoby przygotowuje się w mgnieniu oka. Zakład? Włączamy stoper!

 

Na potrzeby mojej wymagającej rodziny wymyśliłam francuskie trio. Ciasteczka z mrożonego ciasta francuskiego, które nadziewam na trzy różne sposoby:

 

Pierwsze z nich to:

  • szynka włoska
  • parmezan
  • malinowy dżem Łowicz 100% z owoców

ciastka francuskie

 

Drugie:

  • ser kozi
  • orzechy włoskie
  • dżem malinowy Łowicz 100% z owoców

ciastka francuskie

 

Trzecie:

  • ricotta
  • dwa jajka
  • dżem malinowy Łowicz 100% z owoców

ciastka francuskie

ciastka francuskie

 

Jak widzicie w każdym wariancie przemycam dżem, bo cała nasza trójka go uwielbia. Co ważne ten z Łowicza jest w 100% z owoców, bez dodatku cukru. W składzie ma same naturalne składniki i doskonale smakuje. Jak go nie lubić? 🙂

 

Ciastka francuskie wycinam w sposób widoczny na zdjęciu.

ciastka francuskie

ciastka francuskie

Wypełniam składnikami i wkładam do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Te dwadzieścia minut spędzamy na wspólnym śpiewaniu piosenek i gilgotkach. Janek robi kawę, a ja ganiam się z Mieciem po mieszkaniu.

ciastka francuskie

 

Po 20 minutach zasiadamy do stołu i już po chwili okazuje się, że każde z nas z chęcią zjada wszystkie trzy ciasteczka niezależnie od nadzienia. To się nazywa zgrana rodzina. 🙂

ciastka francuskie

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x