Trzydyniowy obiad

Warzywo czy owoc – oto jest pytanie. 🙂 Tak czy inaczej wszędzie jej teraz pełno. O czym mowa? O dyni. W Polsce na dobre zagościł zwyczaj obchodzenia Halloween, a właśnie dynia jest nieodzownym symbolem tego wydarzenia. Postanowiłem sprawdzić czy popularna halloweenowa lampa może równie efektownie błyszczeć w kuchni.
To właśnie na bazie dyni przygotowałem dla Was przepis na trzy „dyniowy” obiad: zupa, danie główne i deser.
Zachęcam do wypróbowania przepisów, bo jest naprawdę smacznie i kolorowo. Jak się okazuje nie taka dynia straszna jak ją wycinają. 🙂

dyniowy obiad

dyniowy obiad

Przepisy na dania stworzyłem na bazie puree dyniowego, które jest bardzo proste w przygotowaniu i samo w sobie może być dodatkiem do obiadu. Nie martwcie się więc, gdy niechcący przygotujecie zbyt dużą jego ilość, bo na pewno się nie zmarnuje.

pieczona dynia

Puree z dyni

Składniki:

dynia
olej
masło
sól
cukier

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skóry kroimy w kawałki, rozkładamy płasko na blasze wyłożonej pergaminem, przelewamy małą ilością oleju, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia musi być miękka.
Po upieczeniu, przekładamy dynię do wysokiego naczynia, dodajemy masło, na trzy kilogramy surowej dyni około pół kostki masła, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Do przygotowania puree zdecydowanie polecam dynię zieloną. Jej miąższ ma wspaniały, pomarańczowy kolor, a w zapachu można wyczuć cudowny melonowy aromat. No i nie zawiera tak dużo skrobi, jak jej popularna koleżanka, z której często wycinamy lampiony.

Zupa krem z dyni

Składniki:

1 cebula
2 łyżki masła
2 szklanki puree z dyni
1 szklanka rosołu (opcjonalnie wywar warzywny)
1 pomarańcza
imbir
pestki dyni
sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra, dusimy na maśle w rondlu. Z pomarańczy ścieramy skórkę. Pamiętajcie żeby ją dokładnie umyć i ścierać tylko samą skórkę, bez białej błony, która ma w sobie goryczkę. Skórkę z pomarańczy dorzucamy do rondla, z pomarańczy wyciskamy sok i również dodajemy do rondla z podduszoną cebulą. Dodajemy 2 szklanki puree z dyni i 1 szklankę rosołu. Całość doprowadzamy do wrzenia, miksujemy, doprawiamy solą i imbirem startym na drobnych oczkach. Gotową zupę dekorujemy prażonymi pestkami dyni.

zupa dyniowa

Schab z kością i dyniowe kopytka

Składniki:

4 kotlety schabowe z kością
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn
3 łyżki czatni z węgierek
½ szklanki czerwonego wina (półsłodkiego)
1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach (ugotujcie koniecznie dzień wcześniej)
3 łyżki puree z dyni
natka pietruszki
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka masła
pieprz
sól

Przygotowanie:

Schab:
Mięso doprawiamy świeżym rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem, całość skrapiamy odrobiną oleju, dokładnie nacieramy i
odstawiamy aby przeszło smakiem.

Kopytka:
Ugotowane, obrane ziemniaki mielimy w maszynce, dodajemy sól, posiekaną natkę pietruszki, jajko i trzy łyżki dyniowego puree.
Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na cztery części, jedną cześć odkładamy na bok w jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, w stosunku 1/4 mąka ziemniaczana 3/4 mąka pszenna. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy solą.
Na blacie rozsypujemy mąkę, z masy ziemniaczanej rolujemy wałek, przesypując co jakiś czas mąką (tak żeby nie przyklejało się do blatu)
Wycinamy kopytka, wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę.
Kiedy wypłyną, łyżką cedzakową wyjmujemy na płaski talerz, przelewamy olejem żeby się nie posklejały, odstawiamy do wystygnięcia.

Sos:
Cebulę pokrojona w kostkę, rumienimy na oleju, dodajemy odrobinę rozmarynu i podlewamy czerwonym winem.
Wino odparowujemy, następnie dodajemy 2-3 łyżki czatni z węgierek, zagotowujemy i doprawiamy solą. Schab, smażymy na patelni lub grillujemy w piekarniku, kopytka odgrzewamy na maśle z trzema łyżkami kremu z dyni.
Na mięso nakładamy sos.

schab z kością i dyniowe kopytka

Tarta dyniowa

Składniki:

Piernikowe kruche ciasto:
200 gramów maki pszennej,
120 gramów masła,
80 gramów cukru,
2 żółtka,
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika.

Masa:

Szklanka puere z dyni
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 gramów cukru
480 gramów serka typu ostrowia
Skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Wypiekamy spód do tarty z kruchego ciasta. Ja dodatkowo do dodałem łyżkę przyprawy do piernika.

Wszystkie składniki na masę dokładnie mieszamy, nakładamy na wypieczony kruchy spód, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

tarta dyniowa

Smacznego!

Armin Koblak

Armin Koblak – z wykształcenia i z zamiłowania jest kucharzem, uwielbia gotować, eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Mnóstwo przyjemności sprawiają mu podróże. Odkąd pamięta jego życie kręci się wokół jedzenia. Już w wieku młodzieńczym eksperymentował w kuchni (z różnym skutkiem:)). Później szkoła gastronomiczna, następnie praca w zawodzie. Znudzony ogólnodostępną ofertą, często bezwartościowych i nijakich produktów spożywczych, dużych koncernów z ogromnym budżetem na marketing postanowił dotrzeć do ludzi, którzy w produkcję wędlin, serów, przetworów, pieczywa innych wyrobów, wkładają całe swoje serce i pasję, a z różnych powodów ciężka praca i zaangażowanie nie ma przełożenia na sukces i satysfakcję z ich starań. Tak powstało poprosie.pl gdzie możecie zamówić produkty wykorzystane w tym przepisie.




Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x