Deser bananowy z likierem pomarańczowym

Jest wiele zasad dotyczących bananów. Na przykład taka, że gdy układasz owoc na wierzchu ciasta i nie chcesz by szybko ściemniał skrop go sokiem z cytryny. Albo inna, że gdy jesz banana, nigdy nie utrzymuj kontaktu wzrokowego z współtowarzyszami. Banan to owoc pyszny, sycący zdrowy ale na pewno nie szlachetny czy wytworny. Czyżby?
Dziś przedstawiam Wam szybki i naprawdę prosty przepis na deser z bananem, który oczaruje Waszych gości podczas przyjęcia, kolacji czy niedzielnego obiadu. Poniższy przepis to sos, który możecie połączyć z lodami waniliowym ale też z klasycznym ciastem drożdżowym lub bardziej wytrawnym sernikiem. Ja postanowiłam podać go z lodami.
Do przygotowania deseru potrzebne nam będą:deser bananowy,likier pomarańczowy,prosty deser,deser z bananami,deser z lodami,sos bananowy, Cointreau,deser z Cointreau,deser pomarańczowy,deser z pomarańczami,deser bananowo-pomarańczowy,deser z alkoholem, deser alkoholowy,desery z bananami,desery z pomarańczami,sos do lodów,deser z likierem pomarańczowym
2 średnie banany
3 łyżeczki brązowego cukru
2/3 szklanki (160 ml) soku pomarańczowego
½ laski wanilii
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki Cointreau lub innego syropu pomarańczowego (np. triple sec)
80 gr niesolonego masła
Jeśli chodzi o zaplecze kuchenne to potrzebny nam będzie jedynie mały rondelek lub patelnia oraz drewniana lub plastikowa łyżka.
Banany przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe cząstki. Tak by z każdego banana powstało około 12 kawałków.

[quote]Jeśli chodzi o zaplecze kuchenne to potrzebny nam będzie jedynie mały rondelek lub patelnia oraz drewniana lub plastikowa łyżka.[/quote] Do wcześniej wspomnianego rondelka wsypujemy brązowy cukier i na wolnym ogniu karmelizujemy go raz na jakiś czas mieszając.
Do skarmelizowanego cukru dolewamy 1/3 szklanki soku pomarańczowego (80 ml). Nie przejmujcie się jeśli tuż po dodaniu soku cukier stężeje nam na dnie garnka. Wystarczy energicznie mieszać by składniki połączyły się.
Kiedy już cukier i sok z pomarańczy zmieszają się dodajemy miąższ z laski wanilii oraz cynamon. Dalej mieszamy, doprowadzamy naszą mieszankę do wrzenia. Następnie dodajemy sok z limonki i likier pomarańczowy. Zestawiamy z ognia i dodajemy masło, banany oraz resztę soku pomarańczowego. Mieszamy wszystko delikatnie tak by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Tak przygotowanym, jeszcze ciepłym sosem, polewamy lody lub ciasto.
Smacznego!

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x