Chłodnik z brokułów – idealny na letnie upały

Jestem fanką zup i w zasadzie sama się dziwię, że ten przepis to dopiero pierwsza zupa na SuperStylerze. Pogoda w czerwcu płata nam figle i co chwila zaskakuje nas to deszczem, to gorącem. Na te gorące dni, kiedy jeść się nie chce, polecam pyszny chłodnik z brokułów o świeżym smaku. Szybki w przygotowaniu, zaspokoi głód i na pewno chętnie po niego sięgniemy w ciepłe, letnie dni. Brokuły są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych – warto więc, aby były częstym gościem na naszych stołach.

[quote]Brokuły są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych – warto więc, aby były częstym gościem na naszych stołach.[/quote]

Przygotowanie chłodnika jest bajecznie proste – na pewno każdy sobie poradzi z tą potrawą.

blog_chłodnik_z_brokułów_005

Składniki:blog_chłodnik_z_brokułów_002
– brokuły – 2 szt.
– ogórek długi – 1 szt
– rzodkiewka – pęczek
– wywar z włoszczyzny – ok. 1 szklanka
– śmietana słodka – 36%
– kiełki (rzodkiewki, mieszane, jakie najbardziej lubicie)
– koperek – pęczek
– mięta – najlepiej świeża
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny gotując w osolonej wodzie marchew, korzeń pietruszki, seler i por z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego oraz lubczyku. Im dłużej, tym mocniejszy smak wywaru uzyskamy – minimum pół godziny.

2. Brokuły gotujemy w bulionie lub na parze. Wywar i brokuły studzimy.

3. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórek i rzodkiewkę. Kiełki i liście mięty płuczemy. Koperek siekamy.blog_chłodnik_z_brokułów_007

4. Ogórki solimy, odstawiamy i po kilkunastu minutach odsączamy nadmiar wody.

5. Brokuły przekładamy do garnka lub miski, zalewamy około szklanką bulionu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy 3/4 szklanki śmietanki oraz miętę. Blendujemy na gładki krem – w razie potrzeby dolewając bulionu lub śmietanki.

6. Do zupy dodajemy kiełki, koperek, ogórek i rzodkiewkę (zostawiając ewentualnie nieco do dekoracji), mieszamy. Celowo nie blendujemy ich z brokułami – nie ma to jak chrupiące kawałki rzodkiewki w chłodniku.

Smacznego!

 

 

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x