Steki z grilla – wszystko co powinniście o nich wiedzieć

Wszyscy, jak jeden mąż uwielbiamy grilla. Parę dni temu, kiedy tylko zrobiło się cieplej wybrałam się na spacer na Pole Mokotowskie i to, co zobaczyłam przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Grill na grillu, grilla poganiał. Serce rośnie, że coraz częściej, zamiast przesiadywać w ciasnych mieszkaniach, wybieramy obcowanie z przyrodą. Jako dziewczyna z Mazur wychowana na podwórku wyciągam na powietrze moich chłopaków możliwie jak najczęściej. A rekreacja na świeżym powietrzu połączona z grillowaniem, to spełnienie moich wiosennych marzeń.

Tak jak lubimy sam rytuał grillowania, tak w kwestii jedzenia z grilla jesteśmy dość monotonii. Najczęściej na ruszcie ląduje kiełbasa i karkówka. A szkoda. Bo jest wiele innych pysznych kąsków. Zdrowszych i smaczniejszych, które łatwo można przygotować na grillu. Postanowiłam pokazać wam co jeszcze, prócz kiełbasy, można zgrillować ze smakiem.
Na pierwszy ogień idą steki wołowe. Razem z Auchan przygotowałam dla was materiał, z którego dowiecie się, jak wybrać idealnego steka na grilla. Jak przygotować mięso, jak je doprawić. Czym różni się antrykot od polędwicy, oraz co znaczy „medium”, a co „well done” w kwestii wysmażenia mięsa.

Pokażę wam jak przygotować grillowanego steka w domu. Zabiorę was też w plener, na prawdziwego grilla, gdzie zobaczycie jak grillować pyszne i soczyste steki.

Przez długi czas byłam zdystansowana do steków wołowych. Kurczak to był mój kulinarny szczyt odwagi jeśli chodzi o konsumpcję mięsa. Musiałam się wyedukować w temacie, by zrozumieć, jak wybrać najlepszą wołowinę, gdzie szukać mięsa oraz jak je przyrządzić, by wydobyć z niego wszystkie walory smakowe. W Auchan znalazłam największy wybór steków wołowych w bardzo dobrych cenach. Specjalnie dla was przygotowałam film – krótki zbiór wiedzy o stekach. Liczę, że ośmieli was do sięgnięcia po wołowinę podczas zakupów na grilla.

Czy wiecie, że wołowina zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną? Przyswajalność tych białek przez człowieka waha się, w zależności od ilości tkanki łącznej, w granicach od 70 do 100%! To oznacza, że steki wołowe są idealnym źródłem białka w naszej codziennej diecie. Chcecie wiedzieć więcej? Obejrzyjcie nasz film!

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x