Te Święta będą dla nas inne niż wszystkie. Już wiemy, że nie uda nam się ich spędzić we czwórkę, z małym Zyziem.

Dwunastu potraw nie będzie

Myślami jestem zupełnie gdzieś indziej. Kursując pomiędzy domem, a szpitalem zastanawiam się, co postawię na świątecznym stole. Na pewno nie będzie dwunastu potraw, bo po pierwsze nie mam na to czasu, po drugie przygotowywanie tylu potraw dla dwóch osób mija się z celem. A do tego przygotowując menu wigilijne musze myśleć o mojej diecie, w kontekście karmienia piersią. Bo choć nie ma czegoś takiego jak dieta mamy karmiącej piersią i wiem, że teoretycznie mogę jeść wszystko, to jednak muszę pamiętać, że mój pokarm ląduje w brzuszku wcześniaka, który jest bardzo kruchą istotką.

Obżarstwa nie będzie

Tradycja tradycją ale jedzenie musi nam przede wszystkim smakować. Obydwoje nie lubimy karpia, więc pewnie z niego zrezygnujemy na rzecz… indyka. Tak, na naszym świątecznym stole zamiast tłustych mięs wyląduje indyk. Skąd ten pomysł? Parę dni temu razem z Jankiem zostaliśmy zaproszeni na warsztaty kulinarne, podczas których poznaliśmy i przygotowaliśmy trzy naprawdę wybitne przepisy na indyka. Wszystkie bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne.

przepisy na indyka

Hormonów nie będzie, antybiotyków też nie…

Prócz pysznych przepisów mogliśmy też posłuchać o prawdach i mitach na temat drobiu. Bo tak jak słyszałam o bezpodstawnych uprzedzeniach dotyczących tego, że drób jest nafaszerowany hormonami czy antybiotykami, to przyznam szczerze, że byłam totalnie zdumiona słysząc o obawach, że po takim niezdrowym drobiu dzieciom szybciej rosną stopy, a dziewczynkom piersi. Serio? Są jeszcze osoby, które wierzą w tego typu brednie? 🙂 Drób, który obecnie kupujemy w sklepie jest za każdym razem skrupulatnie sprawdzany i badany, a jego obróbka i przygotowanie do sprzedaży musi spełniać bardzo rygorystyczne normy. O fuszerce nie ma mowy. A informacje o tym że drób jest faszerowany hormonami czy antybiotykami można sobie wsadzić między bajki. Dlatego tak ważny jest  świadomy wybór drobiu na sklepowej półce, ale o tym więcej przeczytacie na stronie www.dobrydrob.pl Koniecznie obejrzycie też ten filmik, który w jednoznaczny sposób rozprawia się z mitami na temat.

Zobaczcie też filmik z warsztatów kulinarnych:

A teraz zgodnie z obietnicą dziele się z wami pysznymi świątecznymi przepisami na indyka.

przepisy na indyka

Kurczak z grzybami w cieście a’la Wellington z jabłkowym chutneyem z chili

przepisy na indyka

Składniki dla 4 osób:

2 duże piersi kurczaka

500 g pieczarek

1 kawałek chłodzonego ciasta francuskiego

1 kg kwaśnych jabłek

2 świeże czerwone chili

50 ml białego octu winnego

100 g cukru

Szczypta soli

Odrobina oleju

2 jajka

Pieczarki pokroić w drobne plasterki. Smażyć na niskiej temperaturze płyty, na oleju, z odrobiną soli. Smażyć, aż oddadzą wodę i będą złociste. Odstawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka nasmarować olejem. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć z obu stron, aby były złociste. Połączyć obie piersi tak, aby otrzymać z nich równy walec. Na arkusz schłodzonego ciasta francuskiego rozłożyć równomiernie podsmażone pieczarki. Na brzegu ułożyć walec z piersi kurczaka. Całość zawinąć w ciasto. Ciasto posmarować roztrzepanymi jajkami. Położyć na blasze na papierze pergaminowym i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C na 12 minut. W międzyczasie obrać jabłka. Pokroić w cząstki. Chili posiekać. Całość połączyć w garnku zasypując cukrem. Poddusić. Dodać ocet i odparować. Wyciągnąć kurczaka. Odstawić na 5-6 minut do przestygnięcia. Pokroić w grube plastry. Podawać z jabłkowym chutney.

Wolno pieczony indyk nadziewany śliwkami, podany z kasztanami w czerwonym winie z pieczona marchwią z makiem

przepisy na indyka

Składniki dla 4 osób:

1 kg piersi z indyka

250 g śliwek kalifornijskich

500 g obranych i obgotowanych jadalnych kasztanów

100 g szalotki

50 g zimnego masła

300 ml czerwonego wytrawnego wina

300 g marchewki pociętej w grube słupki

50 g uprażonego maku
50 ml miodu

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Odrobina oleju

Pierś podzielić z indyka na 4 długie i grube kawałki tak, aby można było je nakłuć i nafaszerować śliwkami. Następnie posolić i nasmarować olejem. Otwór zamknąć wykałaczką. Patelnię rozgrzać. Wlać odrobinę oleju i obsmażyć na złoto z obu stron. Przykryć folią aluminiową. Patelnię wstawić na 12 – 15 minut do nagrzanego na 180 C pieca. W międzyczasie obrać marchewki. Pokroić w grube słupki i zblanszować we wrzątku. Osuszyć i polać miodem. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Skarmelizować miód przez około 5 minut. Na koniec posypać makiem. Trzecim zadaniem, które powinno odbywać się równolegle to zrobienie kasztanów. Szalotkę drobno pokroić. Podsmażyć krótko na oleju. Dodać kasztany i podgrzać. Dodać wino. Odparować. Na sam koniec, gdy wino się zredukuje dodać masło. Indyka podawać pociętego w plastry. Obok położyć marchewkę. Całość polać maślano- winnymi kasztanami.

Eskalopki z kurczaka w czerwonym winie z bekonem, z purée z selera z truflą i popcornem

przepisy na indyka

przepisy na indyka

2 duże piersi z kurczaka

150 g plastrów wędzonego

surowego bekonu

200 ml czerwonego wina

2 szalotki

50 g zimnego masła

1 duży seler

500 ml śmietanki kremówki 36%

1 mała czarna trufla – około 20 g lub łyżka oliwy truflowej dobrej jakości

1 saszetka popcornu

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Odrobina oleju

Piersi z kurczaka oczyścić z błon. Nasmarować olejem i posypać delikatnie solą i pieprzem. Piersi zawinąć w bekon. Seler obrać. Pokroić w kostkę. Zalać śmietanką. Zagotować. Doprawić solą. Gdy seler będzie miękki zblendować całość na gładkie purée. Dodać truflę. Popcorn wrzucić do mikrofali. Przygotować wedle zaleceń z opakowania. Piersi usmażyć na oleju, na niskiej temperaturze płyty. Gdy tłuszcz z bekonu się wytopi wrzucić pociętą szalotkę. Smażyć krótko. Wlać wino i odparować. Zostawić na patelni, aż kurczak będzie gotowy. Na talerz wyłożyć purée. Piersi z kurczaka przeciąć w cienkie eskalopki. Ułożyć na purée. Na patelnię po kurczaku z winem wrzucić zimne masło. Krótko zaciągnąć sos. Polać danie.

przepisy na indykaprzepisy na indyka

unnamed