Kruchy spód ciasta, z kremem z jagodami i miętą, wszystko udekorowane obficie malinami. Na takie ciasto zagłosowaliście w facebookowej ankiecie i takie też prezentuję dzisiaj na blogu. Ja sama najbardziej lubię lekkie ciasta z owocami. Do tego świeża nutka mięty i wyrzuty sumienia związane z obfitością masła i cukru w cieście idą precz. Póki letnia pora obdarza nas owocami, pieczmy placki, ciastka i tartaletki z truskawkami, jagodami, malinami! A najlepiej wypróbujcie poniższą propozycję i wpiszcie w komentarzach co o niej myślicie.

[quote align=”center” width=”100%”] Pamiętajcie, aby przygotowując kruche ciasto masło było chłodne. Ciasto kruche wyrabiamy krótko i jak najszybciej, po czym dajemy mu odpocząć w lodówce.[/quote]

Kruchy spód do ciasta jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, tak samo jak krem, który znajdzie się na górze ciasta. Polecam tę propozycje na wszelkiego rodzaju domowe imprezy, pikniki lub po prostu letnie, rodzinne popołudnie.

ciasto,ciasto kruche,kruche ciasto,ciasto w owocami,ciasto z kremem,ciasto z owocami leśnymi,ciasto z malinami,ciasto z jagodami,słodkie wypieki,deser,ciasto na lato

Składniki

Ciasto:jagody
– 300 gr mąki pszennej
– 200 gr masła
– 100 gr cukru pudru
– 2 żółtka

Krem:
– 100 gr serka mascarpone lub twarogu śmietankowego
– 50 gr masła
– 100 gr cukru pudru
– saszetka cukru wanilinowego (16gr)
– kilka kropel aromatu waniliowego
– mięta
– 30 gr jagód

– maliny i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

0. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.ciasto,ciasto kruche,kruche ciasto,ciasto w owocami,ciasto z kremem,ciasto z owocami leśnymi,ciasto z malinami,ciasto z jagodami,słodkie wypieki,deser,ciasto na lato

1. Łączymy mąkę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy masło. Pamiętajcie, aby przygotowując kruche ciasto masło było chłodne. Szerokim nożem kroimy masło mieszając je z mąką i cukrem.

2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto kruche wyrabiamy krótko i jak najszybciej. Na początku może wydawać się, że nie chce się „lepić” – nie dodawajcie mąki, pougniatajcie je chwilę, aż stanie się elastyczne.

3. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Jeśli ktoś ma mało czasu opcją ekspresową jest zamrażarka.

4. Ucieramy serek, masło, cukier oraz cukier waniliowy na gładką masę, następnie dodajemy posiekaną miętę, jagody i kroplę aromatu waniliowego.

5. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy dokładnie masłem po czym wykładamy na nią ciasto. Ciasta nie trzeba wałkować, wystarczy rozprowadzić rękoma. Brzegi zostawiamy nieco wyższe.ciasto,ciasto kruche,kruche ciasto,ciasto w owocami,ciasto z kremem,ciasto z owocami leśnymi,ciasto z malinami,ciasto z jagodami,słodkie wypieki,deser,ciasto na lato

6. Nakłuwamy ciasto widelcem, następnie kładziemy na nie folię i wysypujemy na nią ryż lub fasolę, aby obciążyć środek. Brzegi zostawiamy bez obciążenia.

7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

8. Następnie zdejmujemy folę i pieczemy kolejne 20 minut, aż ciasto przybierze brązowy kolor.

9. Wyciągamy spód z piekarnika i studzimy go.

10. Na wystudzony spód nakładamy krem, dekorujemy malinami i listkami mięty.

Smacznego!

 

Dorota Bigo

bigo_dorotaDorota Bigo – kocha eksperymentować ze wszystkim, co da się zjeść. Nie uznaje zasad, że konkretnych smaków nie da się połączyć, a jeśli rzeczywiście tak jest musi przekonać się na własnej skórze. Jeśli mogłaby, mieszkałaby koło meksykańskiego targu, gdzie sprzedają papryczki chilli. Pasję do jedzenia łączy z zamiłowaniem do fotografowania, a efekty publikuje na SuperStylerze. Zawodowo zajmuje się e-marketingiem, studiowała w Krakowie, Paryżu i Warszawie, co zaowocowało dyplomem z dziennikarstwa.

banner-pg