Ekspresowy barszcz wigilijny

Wstyd się przyznać, ale rok temu, na naszej pierwszej Wigilii we trójkę zajadaliśmy się barszczem z torebki. W ferworze przygotowań ani ja, ani Janek nie pomyśleliśmy o tym, jakże ważnym elemencie Wigilii. W tym roku już od miesiąca w kalendarzu mam wklejoną kartkę z napisem: „nie zapomnij o barszczu”.

Janek ciągle wspomina barszcz swojej babci, dlatego postanowiłam przetestować przygotowanie barszczu przed świąteczną premierą. A musicie wiedzieć, że poprzeczkę mam postawioną wysoko, bo jego babcia była mistrzynią jeśli chodzi o barszcz wigilijny. Jan opowiadał, że był on odpowiednio kwaśny, mocno grzybowy i czosnkowy, delikatnie słodki i odpowiednio ostry. Mając te informacje zabrałam się za przygotowania. Oto mój patent na pyszny barszcz.

barszcz wigilijny

Składniki:

Włoszczyzna na wywar warzywny

Dwa ząbki czosnku

30 gram suszonych grzybów

250 ml koncentratu barszczu czerwonego Krakus

Ziele angielskie

Sok z jednej cytryny

1 łyżka cukru

2 listki laurowe

Majeranek

Sól i pieprz

barszcz wigilijny

Przygotowanie:

Gotujemy wywar warzywny według własnych upodobań. W oddzielnym garnku gotujemy 200 ml wody i wrzucamy do niej dwa zgniecione ząbki czosnku oraz suszone grzyby. Całość gotujemy 30 minut. Tak przygotowany wywar z grzybów wlewamy do wywaru warzywnego. Do całości dolewamy koncentrat barszczu czerwonego. Ten od Krakusa jest moim faworytem. Nie zawiera konserwantów i ma bardzo bogaty smak – wyrazisty i zdecydowany, a jednocześnie delikatny i aksamitny. Podgrzewamy całość uważając, by barszcz nie zaczął wrzeć. Na koniec dodajemy majeranek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze co najmniej pół godziny.

barszcz wigilijny

U nas barszcz podajemy z krokietami mojej mamy, która zawsze na początku grudnia dostarcza mi świąteczną wałówkę. Dwa razy próbowałam odtworzyć smak jej krokietów z kapustą i grzybami. Niestety nieskutecznie. Dlatego swoje siły skoncentrowałam w tym roku na barszczu.

A tu przepis na krokiety mojej mamy:

Składniki na naleśniki:

0,5 kg mąki

3 jajka

szczypta soli

400 ml wody gazowanej

120 ml mleka

Przygotowanie:

Składniki łączymy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na oleju rzepakowym.

 

Składniki na farsz:

0,5kg kapusty kiszonej

20 dag grzybów suszonych

trzy cebule szalotki

pieprz

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy ok. 20 minut. Następnie przekładamy na sito, żeby obciekł z niej nadmiar wody. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby dobrze dzień wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Następnego dnia odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki nadziewamy farszem i podsmażamy przed samym podaniem.

barszcz wigilijny

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x
Przeczytaj poprzedni wpis:
przepisy na indyka
O kurczaki! Co ja postawię na świątecznym stole?

Te Święta będą dla nas inne niż wszystkie. Już wiemy, że nie uda nam się ich spędzić we czwórkę, z małym...

Zamknij