Ciasteczka z makrelą wędzoną i chrzanem

Ciasteczka wędzone z makrelą i chrzanem mogą być dowodem na to, że wcale nie trzeba mieć niesamowitych zdolności i umiejętności kulinarnych, by gotować smacznie.

Ten przepis jest efektem połączenia moich ulubionych smaków. Kiedyś, leżąc rano w łóżku zastanawiałam się, co wyszłoby z połączenia ciasta francuskiego, makreli i chrzanu. Postanowiłam to sprawdzić organoleptycznie. Moja wizja okazała się pysznym strzałem w dziesiątkę do tego stopnia, że Janek zapisał ją na pierwszym miejscu naszej wigilijnej listy potraw. Czasami wystarczy tylko wyobraźnia kulinarna. Oto przepis.

ciasteczka z makrelą

Składniki:

Gotowe ciasto francuskie

Jedna makrela wędzona

150 gram sera ricotta

1 jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżeczki chrzanu Krakus

Sok z połówki cytryny

Natka pietruszki

Sól i pieprz cytrynowy

ciasteczka z makrelą

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wycięłam ciasteczka, wykorzystując do tego foremki do pierniczków. W miseczce wymieszałam ser ricotta, jajko, posiekaną pietruszkę, jedną łyżeczkę chrzanu Krakus, z solą i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną mieszaninę wyłożyłam na spód ciasteczek. Makrelę rozdrobniłam palcami i wyjęłam z niej ości. Mięso ułożyłam na ciasteczkach. Całość zapiekłam w 180 st. C. przez 15 minut. W międzyczasie wymieszałam jogurt naturalny z dwoma łyżeczkami chrzanu Krakus, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pamiętajcie, by wybierając chrzan zwrócić uwagę na jego konsystencję. Ważne by był starty na wiórki. Krakusa taki jest, a do tego ma kremową konsystencję. Tylko tradycyjny, dobry chrzan doda potrawie charakterystycznej ostrości.

ciasteczka z makrelą

Upieczone ciasteczka skrapiamy sosem cytrynowo-chrzanowym. I zachwycamy gości na Wigilii.

ciasteczka z makrelą

Strona używa plików cookies. Korzystając z niej zgadzasz się z Polityką cookies.
Akceptuję
x